ke ~ ك
Lehce-i Osmani - ke ~ ك maddesi. Sayfa: 1285 - Sira: 2
![](/rsm/lehce/125/1285-2.jpg)
Lehce-i Osmani; ke maddesi. osmanlıcada ke ne demek, ke anlamı manası, ke osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte ke hakkında bilgi. Arapça ke ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada ke anlamı
Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - ك ke ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
ke ~ ك güncel sözlüklerde anlamı:
KE ::: "Gibi" mânasındadır. (Arapça teşbih edâtı) Kelimenin başına getirilir. Meselâ: (Kezâlike: Bunun gibi) * Harfin ve kelimenin sonuna gelirse "sen" zamiri yerindedir. Meselâ (Kitâbü-ke: Senin kitabın)
KE ::: f. Farsçada küçültme edatıdır. Kelimelerin sonlarına gelir. (Meselâ: "Merdüm: Adam; merdümek: Adamcağız" gibi.)
kef = ::: = 20 )
kâf ::: (a. f. ha.) : kef harfinin bir başka okunuşu, (bkz. : kef).
kâf-ı arabî ::: Arap kefi : "kerim, kerâhat. vb. "
kâf-ı fârisî ::: g sesini veren Acem kefi : "gül, gümân. . vb. " [bir "ye", "ve" abi okunan : "eğer, güvercin. . " bir de "deniz, ense ve beniz" de olduğu üzere "ti" gibi okunan sağır kef vardır]
kâf-ı levlik ::: Hz. Muhammed (Alehisselâm).
"); ke il ::: (f. e.) : Farsça'da küçültme edatıdır. Meselâ : "mordum, merdümek = adamcağız. . " gibi.
ke ::: (a. ha.) : gr. teşbih, benzetme harfi olup : "gibi, misillü" mânâlarına gelir. ke-enne, ke-ennehu : sanki, güya. ko-'l-evvel : evvelki gibi. ke-mâ-fi-s-sâbık : eskiden olduğu gibi. ke-zâlik : yine böyle, yine öylece.
kef ::: (a. f. ha.) : Osmanlı alfabesinin yirmi beşinci harfi olup "ebced" hesabında yirmi sayısının karşılığıdır, [bugünkü alfabemizde, Osmanlıcanın kaf = j ve kef = J harfleri birleştirilmiştir] , (bkz. : kâf).
ke ::: "gibi" manasındadır , (arapça teşbih edatı) kelimenin başına getirilir , mesela: (kezalike: bunun gibi) , harfin ve kelimenin sonuna gelirse "sen" zamiri yerindedir , mesela (kitabü-ke: senin kitabın) , farsçada küçültme edatıdır , kelimelerin sonlarına gelir , (mesela: "merdüm: adam; merdümek: adamcağız" gibi , )
ke il ::: (f. e.) Farsça'da küçültme edatıdır. Meselâ :
ke ::: (a. ha.) gr. teşbih, benzetme harfi olup :
kef ::: (a. f. ha.) Osmanlı alfabesinin yirmi beşinci harfi olup
KE :::