Çağdaş Sözlük

Mil ~ ميل

Lehce-i Osmani - Mil ~ ميل maddesi. Sayfa: 786 - Sira: 9

Lehce-i Osmani; Mil maddesi. osmanlıcada Mil ne demek, Mil anlamı manası, Mil osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Mil hakkında bilgi. Arapça Mil ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Mil anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - ميل Mil ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Mil ~ ميل güncel sözlüklerde anlamı:

MiL ::: İğne gibi ince ve uzun bir âlet. * Göze sürme çekecek âlet. * Ucu sivri çelik kalem. * Sivri dağ tepesi. * Bir çarkın, üzerinde döndüğü mihver, eksen. * Elektromotordan iş tezgâhına kuvvet nakleden uzun çelik çubuk. * Selin bıraktığı en verimli münbit toprak. * Mesafeyi gösteren işaret çubukları. * Bir kilometreden fazla mesafe, uzaklık.

meyil ::: (a. i. c. : müyûl) : 1) eğilme, eğiklik; akıntı. 2) sevme, tutulma. 3) gönül akışı, (bkz. : meyelân).

meyl-i Arz ::: astr. Arz'ın mihveri ile mahrek müs-tevîsi (yörünge düzlemi) arasındaki 23 derece 27 dakikalık açı.

meyl-i dil ::: gönül arzusu.

meyl-i ibtisâm ::: gülümseme meyli.

meyl-i tabîî ::: tabîî istek. 4) astr. bir yıldızım meyli o yıldızın geçtiği farzolunan dâire-i sıa'nm, . dâire-i istivâ-i semaî üzerindeki kesişme noktast. ile o yıldız arasındaki kavis.

"); mîl ::: (a. i. eırıyâl, müyûl) : 1) göze sürme çekmeye mahsus bir âlet. 2) yollardaki mesafeyi tayin için dikilen nişan. 3) iğne gibi ince ve uzun bir âlet. 4) ucu sivri çelik kalem. 5) sivri dağ tepesi. 6) bir kilometreye yakın bir uzaklık. 7) bir çarkın, üzerinde döndüğü mihver, eksen. 8) mîl-i bahrî (deniz mili) : 1852 metre.

mil ::: ince metal, sel birikintisi.

MiL ::: Abdest ve gusül (boy abdesti) almak için su bulamayan ve sudan bir mil uzak olan kimse, niyyet etmek şartıyla teyemmüm eder. (Molla Hüsrev)

Mil :::


  1. Selin sürükleyip getirdiği çok küçük taneli çamurlaşmış kum ve toprak karışımı.

  2. Türlü işlerde kullanılmak için yapılan ince ve uzun metal çubuk.

  3. Göze sürme çekmeye yarayan, kemik veya fil dişinden yapılmış ince ve uzun araç.

  4. Karada 1609, denizde 1852 m olarak kabul edilen bir uzaklık ölçü birimi
    Örnek: Köprü ile Kadıköy arasındaki mesafenin kaç mil olduğunu bilmiyordum. A. Rasim

  5. bkz. balçık.

meyil ::: istek , eğilim

meyl ::: istek , eğilim , sevme , tutulma , gönül akışı , yönelme

mil ::: ibre , ince ve uzun metal çubuk , şiş , yol işareti , ince metal , sel birikintisi , iğne gibi ince ve uzun bir alet , göze sürme çekecek alet , ucu sivri çelik kalem , sivri dağ tepesi , bir çarkın , üzerinde döndüğü mihver , eksen , elektromotordan iş tezgahına kuvvet nakleden uzun çelik çubuk , selin bıraktığı en verimli münbit toprak , mesafeyi gösteren işaret çubukları , bir kilometreden fazla mesafe , uzaklık

mil ::: ‬şiş

mil ::: yol işareti

mîl ::: (a. i. eırıyâl, müyûl) 1) göze sürme çekmeye mahsus bir âlet. 2) yollardaki mesafeyi tayin için dikilen nişan. 3) iğne gibi ince ve uzun bir âlet. 4) ucu sivri çelik kalem. 5) sivri dağ tepesi. 6) bir kilometreye yakın bir uzaklık. 7) bir çarkın, üzerinde döndüğü mihver, eksen. 8) mîl-i bahrî (deniz mili) : 1852 metre.

mil ::: balçık

MİL :::

İğne gibi ince ve uzun bir âlet. * Göze sürme çekecek âlet. * Ucu sivri çelik kalem. * Sivri dağ tepesi. * Bir çarkın, üzerinde döndüğü mihver, eksen. * Elektromotordan iş tezgâhına kuvvet nakleden uzun çelik çubuk. * Selin bıraktığı en verimli münbit toprak. * Mesafeyi gösteren işaret çubukları. * Bir kilometreden fazla mesafe, uzaklık.