fetret ~ فترت
Lehce-i Osmani - fetret ~ فترت maddesi. Sayfa: 1263 - Sira: 21
Lehce-i Osmani; fetret maddesi. osmanlıcada fetret ne demek, fetret anlamı manası, fetret osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte fetret hakkında bilgi. Arapça fetret ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada fetret anlamı
Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - فترت fetret ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
fetret ~ فترت güncel sözlüklerde anlamı:
FETRET ::: Uyuşukluk, zayıflık. * Vahy ve semavî hükümlerin sükûn zamanı olduğu için, iki peygamber-i zişan devirleri arasındaki zaman. * Vukuu âdet halinde olan şeyin kesilme zamanı veya kesilmesi. * İki vakıa arasındaki geçen zaman. Terakki ve teâli devirleri arasındaki hareketsiz, sükûnetli geçen devir. * Tıb: İki ateşli hastalık arasındaki geçen zaman.(Suâl ediyorsunuz ki: Zaman-ı fetrette, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın ecdadı bir din ile mütedeyyin mi idiler?Elcevab: Hazret-i İbrahim Aleyhisselâm'ın, bilâhare gaflet ve mânevi zulümat perdeleri altında kalan ve hususi bâzı insanlarda cereyan eden bakıye-i dini ile mütedeyyin olduğuna rivâyât vardır. Elbette Hazret-i İbrahim Aleyhisselâm'dan gelen ve Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ı netice veren bir silsile-i nuraniyeyi teşkil eden efrad, elbette, din-i hak nurundan lâkayd kalmamışlar ve zulümat-ı küfre mağlub olmamışlar. Bil'ittifak, teferruattaki hâtiatlarından muâhezeleri yoktur. İmam-ı Şâfiî ve İmam-ı Eş'arîce, küfre de girse, usul-i imanîde bulunmazsa, yine ehl-i necattır. Çünki teklif-i İlahî irsal ile olur ve irsal dahi, ıttıla' ile teklif takarrur eder. Mâdem gaflet ve mürur-u zaman, enbiya-i sâlifenin dinlerini setretmiş; o ehl-i fetret zamanına hüccet olamaz. İtaat etse sevab görür, etmezse azab görmez. Çünki mahfî kaldığı için hüccet olamaz. M.)
fetret ::: (a. i. c. : feterât) : 1) iki peygamber veya pâdişâh arasında peygambersiz veya pâdişahsız geçen zaman. Devr-i fetret : fetret devri, zamânr. [Osmanlı târihinde : Yıldırım'ın mağlubiyetiyle Çelebi Sultan Mehmed'in idareyi ele alışı arasında geçen sekiz senelik müddeti. 2) iki vak'a arasındaki zaman. 3) hek. iki sıtma nöbeti arasında geçen zaman. 4) uyuşukluk, za'f. (bkz. : fitret).
fitret ::: (a. i.) : (bkz. : fetret).
fetret ::: iki peygamber arasındaki bulanık zaman.
FETRET ::: Peygamber efendimize sallallahü aleyhi ve sellem kırk yaşında iken ilk vahy gelerek peygamberliği bildirildi. Kırk üç yaşına kadar geçen fetret devresinde vahiy gelmedi. Fakat İsrâfil aleyhisselâm ara sıra gelip, Peygamber efendimize bâzı şeyleri öğretirdi. Bu hâl üç sene kadar sürdü. Kırk üç yaşında iken Cebrâil aleyhisselâm gelerek Müddessir sûresinin ilk âyetlerini getirdi. Böylece Peygamber efendimiz insanları dîne dâvet etmekle vazîfelendirildi. İlk vahiyle bu zaman arasına fetret devri adı verildi. (Ahmed Cevdet Paşa, Halebî)
2. İki peygamber veya iki hükümdâr arasında peygambersiz ve hükümdârsız geçen zaman.
Şit aleyhisselâmın vefâtından sonra insanlar bozuldu. Âdem ve Şit aleyhimesselâmın bildirdiği hükümler unutulup, terk edildi. Bu fetret döneminden sonra, hazret-i İdrîs peygamber gönderildi. Ona otuz suhuf (forma) verildi. (Sa'lebî)
Hazret-i Îsâ ile Peygamber efendimiz arasındaki fetret devri bin senedir. (Abdülhakîm Arvâsî)
Fetret :::
- İki peygamber arasında peygambersiz geçen süre.
- İki padişah arasında padişahsız geçen süre.
- İki olay arasındaki süre.
- Hükûmet gücünün gevşediği bir yerde düzenin yeniden kurulmasına kadar geçen süre.
- İslam dinine göre Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen süre.
fetret ::: duraklama , iki olay arasındaki zaman
fetret ::: duraklama
fetret ::: iki olay arasındaki zaman
fetret ::: (a. i. c. : feterât) 1) iki peygamber veya pâdişâh arasında peygambersiz veya pâdişahsız geçen zaman. Devr-i fetret : fetret devri, zamânr. [Osmanlı târihinde : Yıldırım'ın mağlubiyetiyle Çelebi Sultan Mehmed'in idareyi ele alışı arasında geçen sekiz senelik müddeti. 2) iki vak'a arasındaki zaman. 3) hek. iki sıtma nöbeti arasında geçen zaman. 4) uyuşukluk, za'f. (bkz. : fitret).
fitret ::: (a. i.) (bkz. : fetret).
Fetret ::: Zayıflık,uyuşukluk.
fetret ::: zayıflık,uyuşukluk
FETRET :::