fetanet ~ فطانت
Lehce-i Osmani - fetanet ~ فطانت maddesi. Sayfa: 1261 - Sira: 5
Lehce-i Osmani; fetanet maddesi. osmanlıcada fetanet ne demek, fetanet anlamı manası, fetanet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte fetanet hakkında bilgi. Arapça fetanet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada fetanet anlamı
Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - فطانت fetanet ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
fetanet ~ فطانت güncel sözlüklerde anlamı:
FETANET ::: (Bak: Fatânet)
fatânet ::: (a. i.) : fatinlik, zihin açıklığı, zihnin yaradılıştan bir şeyi çabuk ve iyi anlamak hususundaki istidadı, zeyreklik, (bkz. : fıtnet).
fetânet ::: zihin açıklığı, çabuk kavrayış.
FETaNET ::: Peygamberler (aleyhimüsselâm) hakkında bilinmesi vâcib olan sıfatlar beştir. Sıdk (doğruluk), Emânet (güvenilirlik), Tebliğ (Allahü teâlâdan aldıkları emir ve yasakları insanlara bildirmek), İsmet (günahsızlık) ve Fetânet. (Kutbüddîn-i İznikî)
Peygamberler güzel ahlâk sâhibidirler. Mâlâyânîden (fâidesiz iş ve sözden), insan tabiatının nefret ettiği şeylerden uzaktırlar. İnsanlar arasında asîl olmayan soydan peygamber gelmemiştir. Çünkü peygamberlerin soy zinciri, asîl ve temiz kimselerdir. Kaba, görgüsüz, aşağı tabîatlı, ahmak, geri zekâlı kimselerden peygamber gelmemiştir. Peygamberler çok akıllı ve zekî olup, fetânet sâhibidirler. (Kâdızâde Ahmed bin Muhammed)
fetânet ::: zihin açıklığı
fatânet ::: (a. i.) fatinlik, zihin açıklığı, zihnin yaradılıştan bir şeyi çabuk ve iyi anlamak hususundaki istidadı, zeyreklik, (bkz. : fıtnet).
FETANET :::