istihaza ~ استحاضه
Lehce-i Osmani - istihaza ~ استحاضه maddesi. Sayfa: 918 - Sira: 6

Lehce-i Osmani; istihaza maddesi. osmanlıcada istihaza ne demek, istihaza anlamı manası, istihaza osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte istihaza hakkında bilgi. Arapça istihaza ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada istihaza anlamı
Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - استحاضه istihaza ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
istihaza ~ استحاضه güncel sözlüklerde anlamı:
iSTiHAZA ::: Kadın âdet görürken fazla kan gelmesi. (Rahimden değil de hastalıktan dolayı bir damardan gelip, tenâsül cihazı yolu ile akan kokusuz bir kandır. Buna "istihâza veya özür kanı" dendiği gibi, böyle bir kadına da "müstahâza" denir.)
istihâza ::: âdet kanı.
iSTiHaZA ::: Hanefî mezhebinde, üç günden (72 saattan) beş dakika bile az olan ve yeni başlayan için on günden çok sürünce, onuncu günden sonra ve yeni olmayanlarda âdetten çok olup, on günü de aşınca, âdetten sonraki günlerde gelmiş olan ve hâmile ve âyise (ihtiyâr) kadından, dokuz yaşından küçük kızlardan gelen kan hayz olmaz. Buna istihâza veya fâsid kan denir. İstihâza günlerinde bulunan bir kadın, idrârını tutamayan ve sık sık burnu kanayan kimse gibi, özür sâhibi olur. Orucunu tutar, namazlarını kılar. (İbn-i Âbidîn)
İstihâza kanı hastalık alâmetidir. Uzun zaman akması tehlikeli olur. Tabîbe mürâcaat etmelidir. Kardeş kanı (sang-dragon) denilen kırmızı sakız toz edilip, sabah-akşam birer gram su ile yutulursa, kanı keser. Günde beş gram alınabilir. (M. Sıddîk Gümüş)
istihâza ::: adet kanı
istihâzâ ::: kadın adet görürken fazla kan gelmesi , (rahimden değil de hastalıktan dolayı bir damardan gelip , tenasül cihazı yolu ile akan kokusuz bir kandır , buna "istihaza veya özür kanı" dendiği gibi , böyle bir kadına da "müstahaza" denir , )
İSTİHAZA :::