hisar ~ حصار
Lehce-i Osmani - hisar ~ حصار maddesi. Sayfa: 377 - Sira: 5
Lehce-i Osmani; hisar maddesi. osmanlıcada hisar ne demek, hisar anlamı manası, hisar osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte hisar hakkında bilgi. Arapça hisar ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada hisar anlamı
Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - حصار hisar ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
hisar ~ حصار güncel sözlüklerde anlamı:
HiSAR ::: (Hasr. dan) Etrafını alma, kuşatma. * Kale. Etrafı istihkâmlı yer.
hisar ::: (a. i. hasr'dan) : 1) kuşatma, etrafını alma. 2) kale, etrafı istihkâmlı kale, bent, (bkz. : hısn).
hisar ::: (f. i.) : müz. Türk müziğinin en eski mürekkep makamlarındandır; sûz-i dil makamına hüseynî beşlisinin veya hüseynî makamının ilâvesinden mürekkeptir. Hüseynî ile dügâh'da kalır. Güçlüleri birinci derecede -sûz-i dil'in tîz durağı ve hüseynî'nin güçlüsü olan- hüseynî, ikinci derecede de -sûz-i dil'in güçlüsü olan- pûseliktir'. Donanımına sûz-i dil'inki gibi sol ve re bakıyye diyezleri konulur. Hüseynî için sol bekar, re bekar, si koma bemolü ve fa bakıyye diyezi kullanılır.
hisâr ::: kale.
Hisar :::
- Bir şehrin veya önemli bir yerin korunması için taştan yapılmış, yüksek duvarlı ve kuleli, çevresinde hendekler bulunan küçük kale, kermen, germen.
- Klasik Türk müziğinde bir birleşik makam.
- Klasik Türk müziğinde re diyez notası.
- (Mimarlık) Eskiden kent ve kasabaların yüksek yerlerine yapılan, surlar ve kulelerle çevrili kale.T. : kermen
hisâr ::: kale , kuşatma , hisar
hisar ::: kale
hisar ::: hisar
hisar ::: (a. i. hasr'dan) 1) kuşatma, etrafını alma. 2) kale, etrafı istihkâmlı kale, bent, (bkz. : hısn).
hisar ::: (f. i.) müz. Türk müziğinin en eski mürekkep makamlarındandır; sûz-i dil makamına hüseynî beşlisinin veya hüseynî makamının ilâvesinden mürekkeptir. Hüseynî ile dügâh'da kalır. Güçlüleri birinci derecede -sûz-i dil'in tîz durağı ve hüseynî'nin güçlüsü olan- hüseynî, ikinci derecede de -sûz-i dil'in güçlüsü olan- pûseliktir'. Donanımına sûz-i dil'inki gibi sol ve re bakıyye diyezleri konulur. Hüseynî için sol bekar, re bekar, si koma bemolü ve fa bakıyye diyezi kullanılır.
hisar ::: duvar
HİSAR :::