Çağdaş Sözlük

nazire ~ نظيره

Lehce-i Osmani - nazire ~ نظيره maddesi. Sayfa: 1421 - Sira: 8

Lehce-i Osmani; nazire maddesi. osmanlıcada nazire ne demek, nazire anlamı manası, nazire osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte nazire hakkında bilgi. Arapça nazire ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada nazire anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - نظيره nazire ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

nazire ~ نظيره güncel sözlüklerde anlamı:

NAZiRE ::: Mühlet vermek, tehir etmek.

nazîre ::: (a. i. c. : nazâir) : 1) örnek, karşılık. 2) ed. bir şâirin manzum bir eserine (çok zaman gazeline) başka bir şâir tarafından aynı vezin ve kafiyede olmak üzere yapılan benzer. 3) kadın adı.

nazîre ::: eşi, benzeri.

Nazire ::: Bir şairin şiirine başka bir şair tarafından aynı şekil, vezin, kafiye ve redifle yazılan şiir. Divan edebiyatı nazım türlerinden birisidir. Kelime Arapça "eş, değer" anlamlarındaki nazir’den gelir. Nazire yazma, tanzir, tanzir etme diye anılır. Nazire geleneği Türk edebiyatına İran edebiyatından geçmiştir. İranlı şairler nazireye cevâb adını verirler. Alay ve şaka yollu yazılmış nazirelere tezhil veya hezl denir.

nazîre ::: benzeri

nazire ::: (bak: nazir) , mühlet vermek , tehir etmek

nazîre ::: (a. i. c. : nazâir) 1) örnek, karşılık. 2) ed. bir şâirin manzum bir eserine (çok zaman gazeline) başka bir şâir tarafından aynı vezin ve kafiyede olmak üzere yapılan benzer. 3) kadın adı.

nazire ::: söz

NAZİRE :::

Mühlet vermek, tehir etmek