Çağdaş Sözlük

Ahlâk ~ اخلاق

Lehce-i Osmani - Ahlâk ~ اخلاق maddesi. Sayfa: 862 - Sira: 12

Lehce-i Osmani; Ahlâk maddesi. osmanlıcada Ahlâk ne demek, Ahlâk anlamı manası, Ahlâk osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Ahlâk hakkında bilgi. Arapça Ahlâk ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Ahlâk anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - اخلاق Ahlâk ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Ahlâk ~ اخلاق güncel sözlüklerde anlamı:

AHLAK ::: (Hulk.C.) Huy, tabiat. İnsanın davranış tarzı, tutum ve tavrı, bir cemiyette makbul ve iyi sayılan davranış kuralları. Bu kural ve kaideleri inceliyen ilim. Ahlâkın kaynağı ve mahiyetini inceliyen felsefe.Filozoflar hangi hareketlerin iyi, hangilerinin kötü olduğu ve insanın neden ahlâk kaidelerine uyması gerektiği konusunda ortak bir fikre varamadılar. Kimi menfaati, kimi saadeti, kimi de vazifeyi ahlâkın temeli saydı. İslâm ahlâkı ise ahlâkın temeli Allah'ın emrine uygunluğu ve gaye olarak da Allah rızasını almakla insanı şahsi veya içtimâi (toplumsal) bencillikten kurtarmıştır. Ahlâkı da cemiyetten cemiyete ve zamanla değişen keyfî ve tesadüfî kaideler yığını olmaktan çıkarıp Allah'ın emirlerine uygunluğu esas almakla, birlik ve beraberliği ve devamlılığı sağlamıştır. (Bak: Hulk)

ahlâf ::: (a. i. halefin c.) : birinin yerine geçenler, gelecekler, halefler.

ahlâk ::: (a. i. hulk'un c.) : 1) insanda bulunan ruhî ve zihnî haller. 2) iyilik etmek ve fenalıktan çekinmek için takibi lâzım gelen usul ve kaideleri öğreten ilim.

ahlâk - ıfâzıla ::: faziletli huylar, iyi ahlâk.

ahlâk - ıhamide ::: övülecek huylar.

ahlâk - ıhasene ::: güzel huylar.

ahlâk - ızemîme ::: kötülenecek huylar, kötü huylar.

ahlâk ::: insanın iyi veya kötü hâlleri, bunlarla ilgili ilim.

AHLaK ::: İyi huyları tamamlamak, iyi ahlâkı dünyâya yaymak için gönderildim. (Hadîs-i şerîf-Câmi'us-sagîr, Künûz-üd-dekâik)

İnsanları memnûn etmek için malınız yetmez. Ancak güleryüz ve güzel ahlâkla onları memnun edebilirsiniz. (Hadîs-i şerîf-Sünen-i Ebû Dâvûd)

Allahü teâlânın en sevdiği şey, güzel ahlâktır. (Hadîs-i şerîf - Ahlâk-ı Celâlî)

İçinizde en sevdiğim kimse, ahlâkı en güzel olanınızdır. (Hadîs-i şerîf-Edeb-ül-müfred)

İslâm âlimlerinin çoğuna göre insanlar iyiliğe, yükselmeğe elverişli olarak doğar. Sonra nefsin kötü arzûları ve güzel ahlâkı öğrenmemek ve kötü arkadaşlarla düşüp kalkmak kötü huyları meydana getirir. (Ali bin Emrullah)

Ahlak :::


  1. Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları
    Örnek: Ahlak düzelmeden hiçbir şey düzelmez. Ç. Altan

  2. İyi nitelikler, güzel huylar
    Örnek: Bu şoförler hepinizin ahlakını bozdu. M. Ş. Esendal

  3. 1-Toplu olarak yaşayan bireylerin uymak zorunda bulundukları eylem ve davranış kurallarına verilen ad. 2. Bir kimsenin içinde yaşadığı toplumsal çevrenin törelerine uyma yetisi.

ahlâk ::: huy , ahlak

ahlak ::: (hulk , c , ) huy , tabiat , insanın davranış tarzı , tutum ve tavrı , bir cemiyette makbul ve iyi sayılan davranış kuralları , bu kural ve kaideleri inceliyen ilim , ahlakın kaynağı ve mahiyetini inceliyen felsefe , filozoflar hangi hareketlerin iyi , hangilerinin kötü olduğu ve insanın neden ahlak kaidelerine uyması gerektiği konusunda ortak bir fikre varamadılar , kimi menfaati , kimi saadeti , kimi de vazifeyi ahlakın temeli saydı , islam ahlakı ise ahlakın temeli Allah'ın emrine uygunluğu ve gaye olarak da Allah rızasını almakla insanı şahsi veya içtimai (toplumsal) bencillikten kurtarmıştır , ahlakı da cemiyetten cemiyete ve zamanla değişen keyfi ve tesadüfi kaideler yığını olmaktan çıkarıp Allah'ın emirlerine uygunluğu esas almakla , birlik ve beraberliği ve devamlılığı sağlamıştır

ahlâk ::: ‬huy

ahlâk ::: ahlak

ahlâf ::: (a. i. halefin c.) birinin yerine geçenler, gelecekler, halefler.

ahlak ::: moral

AHLAK :::

(Hulk.C.) Huy, tabiat. İnsanın davranış tarzı, tutum ve tavrı, bir cemiyette makbul ve iyi sayılan davranış kuralları. Bu kural ve kaideleri inceliyen ilim. Ahlâkın kaynağı ve mahiyetini inceliyen felsefe.Filozoflar hangi hareketlerin iyi, hangilerinin kötü olduğu ve insanın neden ahlâk kaidelerine uyması gerektiği konusunda ortak bir fikre varamadılar. Kimi menfaati, kimi saadeti, kimi de vazifeyi ahlâkın temeli saydı. İslâm ahlâkı ise ahlâkın temeli Allah'ın emrine uygunluğu ve gaye olarak da Allah rızas