Çağdaş Sözlük

köle ~ كوله

Lehce-i Osmani - köle ~ كوله maddesi. Sayfa: 708 - Sira: 8

Lehce-i Osmani; köle maddesi. osmanlıcada köle ne demek, köle anlamı manası, köle osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte köle hakkında bilgi. Arapça köle ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada köle anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - كوله köle ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

köle ~ كوله güncel sözlüklerde anlamı:

KöLE ::: t. Bütün tarihî devirlerde başka milletlerden, yabancılardan zorla kaçırılıp hürriyetten mahrum hale getirilerek hizmette kullanılan erkek. (İslâmiyet köleliği en âdil usullerle kaldırmağa çalışmış ve Resul-i Ekrem (A.S.M.), insanları kölelikten kurtarmayı ibadet olarak ilân etmiştir.)

köle ::: esir, alınıp satılan insan.

KöLE ::: Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:

Allah'a ibâdet edin, O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Bir de ana-babaya iyilik edin. Akrabâya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya ve ellerinizdeki kölelere de iyilik edin. Çünkü Allah büyüklenen ve övünen kimseyi sevmez. (Nisâ sûresi: 36)

Şu iki güçsüz, yâni köle ve kadın hakkında Allah'tan korkunuz. (Hadîs-i şerîf-Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Kim kölesinin yüzüne bir tokat atsa, veyâhut onu döğse, onun keffâreti (cezâsı) köleyi âzâd etmesidir. (Hadîs-i şerîf-Sünen-i Tirmizî)

İslâmiyet, bütün kölelere ve hizmetçilere iyi muâmele edilmesini, onlara şefkat ve merhametle davranılmasını emretmiştir. (Van Denberg)

Köle :::


  1. Savaşta tutsak alınan, yabancı ülkelerden zorla kaçırılıp özgürlükten yoksun bırakılan veya başkasından satın alınan erkek, kul, esir, abd.

  2. Birinin emri altında bulunan, özgür olmayan kimse.

  3. Herhangi bir şeye aşırı derecede bağlı olan kimse.

  4. Savaşta tutsak alınan, yabancı ülkelerden zorla kaçırılıp özgürlükten yoksun bırakılan ya da başkasından satın alınan erkeklere verilen ad.T. : Mülk-i yemîn, bende, abd, gulam

  5. Bir mal gibi alınıp satılan, kişisel hakları bulunmayan ve kendi tükettiğinden daha fazlasını üreterek artık ürün yaratan kişi.

köle ::: esir , alınıp satılan insan , bütün tarihi devirlerde başka milletlerden , yabancılardan zorla kaçırılıp hürriyetten mahrum hale getirilerek hizmette kullanılan erkek

köle ::: bende, esir, kul

KÖLE :::

t. Bütün tarihî devirlerde başka milletlerden, yabancılardan zorla kaçırılıp hürriyetten mahrum hale getirilerek hizmette kullanılan erkek. (İslâmiyet köleliği en âdil usullerle kaldırmağa çalışmış ve Resul-i Ekrem (A.S.M.), insanları kölelikten kurtarmayı ibadet olarak ilân etmiştir.)