Çağdaş Sözlük

şam ~ شام

Lehce-i Osmani - şam ~ شام maddesi. Sayfa: 464 - Sira: 1

Lehce-i Osmani; şam maddesi. osmanlıcada şam ne demek, şam anlamı manası, şam osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte şam hakkında bilgi. Arapça şam ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada şam anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - شام şam ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

şam ~ شام güncel sözlüklerde anlamı:

şAM ::: Akşam. Akşam yemeği. "Şe'm, şâm" Arapçada "sol" mânâsına gelir. "Yemen" sağ demek olduğundan Hicaz'a nisbetle sol taraftaki memleketlere Şam, sağ tarafdaki beldeye de Yemen ismi verilmiştir. * Suriye ve Lübnan memleketlerine de Şam denilmiştir. * Arabların Dımışk dedikleri şehrin adı. * Nuh'un (A.S.) oğullarından "Şam"ın nesli tarafından bu memleket mâmur edildiği için Şam denildiğini söyleyenler de vardır. (Kamus)

şAM ::: (şâme. C.) Vücutta olan benler.

"); şâm ::: (a. i. şâme'nin c.) : benler [vücuttaki] , (bkz. : şâmât)

şâm ::: (f. i.) : akşam. şâm-ı muğber : dargın, gamlı akşam.

şâm u seher ::: akşam sabah.

şâmm ::: (a. s. şemm'den) : koku alan, koku alıcı; koklıyan. [müen. : "şâmme"] . Kuvve-i şâmme : koku alma kuvvet ve hassası.

şâm ::: akşam.

şâm ::: akşam

şâm ::: ‬akşam

şâm ::: (a. i. şâme'nin c.) benler [vücuttaki] , (bkz. : şâmât)

şâmm ::: (a. s. şemm'den) koku alan, koku alıcı; koklıyan. [müen. :

şam ::: mum

ŞAM :::

Akşam. Akşam yemeği. "Şe'm, şâm" Arapçada "sol" mânâsına gelir. "Yemen" sağ demek olduğundan Hicaz'a nisbetle sol taraftaki memleketlere Şam, sağ tarafdaki beldeye de Yemen ismi verilmiştir. * Suriye ve Lübnan memleketlerine de Şam denilmiştir. * Arabların Dımışk dedikleri şehrin adı. * Nuh'un (A.S.) oğullarından "Şam"ın nesli tarafından bu memleket mâmur edildiği için Şam denildiğini söyleyenler de vardır. (Kamus)