Çağdaş Sözlük

ha ~ خا

Lehce-i Osmani - ha ~ خا maddesi. Sayfa: 379 - Sira: 1

Lehce-i Osmani; ha maddesi. osmanlıcada ha ne demek, ha anlamı manası, ha osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte ha hakkında bilgi. Arapça ha ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada ha anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - خا ha ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

ha ~ خا güncel sözlüklerde anlamı:

HA ::: Osmanlı alfabesinde sekizinci harftir ve ebced sayısı ile de sekizi ifade eder. $ şeklinde okunursa: Haram şey, haşarı yüzsüz kadın mânâlarına gelir.

HA ::: $ harfinin ismidir. Ebcede göre beş sayısına delâlet eden ( $) harfi, mehmusedendir. Bazan başka harfe yâni "yâ" veya "hemze" veya "elif"e kalbolur. Bir kelimenin evveline ve âhirine ilâve edilebilir. Arabçada beş vecih üzere müstameldir:1- Zamir olarak, nasb ve cerr yerlerinde kullanılır.2- Gaib harfi olur. Mücerret gaib mânasına gelir: ( $ Ebûhu: Onun babası) kelimesinde olduğu gibi.3- Sekte "Hâ"sıdır. Kelimenin sonunda olan harekeyi veya harfi beyan için diğerine eklenir. ( $ Mâ-hiye) ve ( $ Hâ-hünâ) da olduğu gibi.4- Soru hemzesinden değişmiş olan "hâ" dır.5- Müennes işareti olan "hâ" $ dır.

HA ::: f. "İşte!" mânasınadır. * Cemi edatıdır. Kelimelerle birleşerek onları çoğul yapar. Meselâ: Ayine-hâ $ : Aynalar. Der-hâ $ : Kapılar. Esb-hâ $ : Atlar. Zülüf-hâ $ : Zülüfler.

HA ::: Kelime-i tenbihtir. İşaret ismi olan Zâ $ ve Zi $ kelimeleri ile Hâzâ $ Hâzihi $ Hâzâke $ gibi. Bundan başka "hâ" tenbih edatı olarak kelimeye dâhil edilir. (Hâzâ $ ) da olduğu gibi yakını ifade eder. İşaret ismi veya nida olur. (Eyyühâ $ ) daki gibi.

ha ::: had

Ha :::


  1. İstek uyandırmak için kullanılan bir söz.

  2. (ha:) Şaşma anlatan bir söz.

  3. (ha:) Dikkati çekmek, uyarmak için kullanılan bir söz
    Örnek: Sakın ha, bir daha yapma! Sakın ha, ağlamanı istemiyorum. A. İlhan

  4. (ha:) Bir şeyin birdenbire hatırlandığını veya kavrandığını anlatan bir söz
    Örnek: Ha, miralay arzu ederse o başka tabii! A. İlhan

  5. Tekrarlanarak kullanıldığında eşitlik anlamı veren bir söz.

  6. Bazen tekrarlanan bir emir kipinin tekrarları arasında yer alarak fiil ile anlatılan işin uzadığı ve bundan bıkıldığı bildirilir.

  7. Evet.

  8. (ha:) Soru bildiren bir söz.

  9. Hahnyum elementinin simgesi.

::: çiğneyen , -lar

::: ‬çiğneyen

::: ‬çoğul eki: -ler

::: -lar

ha ::: evet

HA :::

f. "İşte!" mânasınadır. * Cemi edatıdır. Kelimelerle birleşerek onları çoğul yapar. Meselâ: Ayine-hâ $ : Aynalar. Der-hâ $ : Kapılar. Esb-hâ $ : Atlar. Zülüf-hâ $ : Zülüfler

Diğer Osmanlıca Sözlüklerde: