Çağdaş Sözlük

muhtar ~ مختار

Lehce-i Osmani - muhtar ~ مختار maddesi. Sayfa: 1373 - Sira: 19

Lehce-i Osmani; muhtar maddesi. osmanlıcada muhtar ne demek, muhtar anlamı manası, muhtar osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte muhtar hakkında bilgi. Arapça muhtar ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada muhtar anlamı

Lehce-i Osmani - Ahmed Vefik paşa - مختار muhtar ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

muhtar ~ مختار güncel sözlüklerde anlamı:

MUHTAR ::: İhtiyar eden. Seçilmiş olan. * Hareketinde serbest olan. İstediğini yapmakta serbest olan. Hür. * Köyde veya şehrin mahallesinde seçimle o semtin idâre ve hükümet işlerini üzerine alan kimse. * Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (A.S.M.) bir ism-i şerifi.

muhtar ::: (a. s. hayr'dan. c. : muhtârân) : 1) ihtiyar eden, seçilmiş, seçkin [Hz. Muhammed (Aleyhisselâm) hakkında kullanılır] . 2) hareketinde serbest olan, istediği gibi davranan, dilediğini ya-pan. 3) i. köy veya mahalle işlerine bakmak üzere halkın seçtiği kimse.

muhtar ::: kendi iradesiyle hareket edebilen.

MUHTaR ::: Kullar istekli hareketlerini yapıp yapmamakta muhtardırlar. Kul bir işi önce ihtiyâr eder (ister) diler, Allahü teâlâ o işi yaratır. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)

Allahü teâlâ adle yâni adâlet yapmağa mecbûr değildir. Mecbûr olsaydı, işlerinde muhtâr olmazdı. İrâdesi isteği bulunmazdı. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)

Muhtar :::


  1. Köy ve mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürütmek için o köy veya mahallede oturanların seçtikleri kimse
    Örnek: Bir sabah kalktım, sofaya muhtar önde bütün köylü yığılmış. H. E. Adıvar

  2. Her işe burnunu sokan.

  3. Özerk.

muhtâr ::: hareketinde serbest olan

Muhtar ::: Özerk; bağımsız; köyde devlet işlerini gören köyün başı

muhtar ::: (a. s. hayr'dan. c. : muhtârân) 1) ihtiyar eden, seçilmiş, seçkin [Hz. Muhammed (Aleyhisselâm) hakkında kullanılır] . 2) hareketinde serbest olan, istediği gibi davranan, dilediğini ya-pan. 3) i. köy veya mahalle işlerine bakmak üzere halkın seçtiği kimse.

Muhtar ::: Özerk; bağımsız; köyde devlet işlerini gören köyün başı

muhtar ::: özerk

muhtar :::

özerk; bağımsız; köyde devlet işlerini gören köyün başı

MUHTAR :::

İhtiyar eden. Seçilmiş olan. * Hareketinde serbest olan. İstediğini yapmakta serbest olan. Hür. * Köyde veya şehrin mahallesinde seçimle o semtin idâre ve hükümet işlerini üzerine alan kimse. * Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (A.S.M.) bir ism-i şerifi